De afgelopen jaren heeft Nederland een aantal keer te maken gehad met extreme neerslag die heeft geleid tot overstromingen en een hogere waterstand. Door klimaatverandering is de verwachting dat we steeds vaker te maken krijgen met neerslagextremen. In sommige gevallen leidt dit tot schade. Als iemand wateroverlast ervaart of schade heeft door wateroverlast, wordt met enige regelmaat de stelling ingenomen dat het waterschap niet aan haar zorgplicht heeft voldaan. In deze blog is de zorgplicht van waterschappen uitgelicht.
In Nederland zijn de waterschappen verantwoordelijk voor het waterbeheer. De verschillende waterschappen zijn ieder verantwoordelijk voor een bepaald deelgebied. De Waterschapswet bevat regels over onder andere de instelling, opheffing, taken, inrichting en bevoegdheden van waterschappen.
De waterschappen hebben onder andere als taak het beheer van het watersysteem. Dat houdt, kort gezegd, in het voorkomen/beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste. De taak tot het beheren van watersystemen wordt de zorgplicht genoemd.
In de rechtspraak zijn een aantal maatstaven ontwikkeld waaraan wordt getoetst om te bepalen of een waterschap aan haar zorgplicht heeft voldaan. Hieronder zet ik de maatstaven uiteen.
Uit deze rechtspraak en de toepassing van deze maatstaven blijkt dat, in geval van een beroep op de zorgplicht, door de rechter wordt beoordeeld of het waterschap, gezien de concrete omstandigheden van het geval, de verschillende bij het beleid betrokken belangen en de beperkte middelen, beneden de zorg van een goed beheerder is gebleven. Van belang is dat de waterschappen een inspanningsverplichting hebben en geen resultaatsverplichting.
Zie bijvoorbeeld Rechtbank Limburg d.d. 03 april 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:1514 en Rechtbank Rotterdam d.d. 1 mei 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:4782.
Heeft u vragen over dit onderwerp neem dan contact op met Jasminke Meester.
Jasminke Meester
jhmeester@benthemgratama.nl
+31 (0)6 820 539 52