Waarmee kunnen we u helpen?

-

Tips uit de praktijk om uw familiebedrijf goed over te dragen

Het is tijd dat vader en moeder het familiebedrijf aan één van de kinderen willen overdragen. Een nieuwe generatie gaat aan de slag en zet het bedrijf voort. In veel gevallen levert de overdracht van het familiebedrijf geen problemen op. Helaas zien wij ook steeds vaker dat een bedrijfsoverdracht binnen de familie voor spanning en emoties zorgt.

Een veelvoorkomende reden van discussie is de prijs waarvoor het bedrijf aan één van de kinderen is overgedragen. Vaak is dit een gunstige prijs, omdat het kind het bedrijf anders niet (lonend) kan voortzetten. Voor de andere kinderen voelt dit soms oneerlijk, want wat krijgen zij? Zeker nu familiebedrijven steeds meer waard worden, kan de bedrijfsoverdracht een bron van discussie zijn.

Hoe kunt u die spanning en emoties bij de overdracht van uw familiebedrijf voorkomen? Ik neem u hieronder graag mee met enkele tips uit de praktijk:

  1. Breng uw wensen vooraf goed in kaart
  2. Zorg voor afspraken waar geen speld tussen te krijgen is
  3. Betrek uw familie en voorkom zo (dure) verrassingen

Breng uw wensen in kaart

Bedenk goed wat u wilt: voor nu en voor de toekomst, voor uzelf én voor uw kinderen.

Denk daarbij ook aan specifieke situaties. Wilt u het bedrijf voor een gunstige prijs overdragen aan één van uw kinderen? Bedenk in dat geval of u een lening verstrekt aan uw kind of dat u de gunstige prijs schenkt. Wilt u voorkomen dat de bedrijfsopvolger het familiebedrijf binnen korte tijd verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor hij het kocht? Een meerwaardeclausule in de afspraken zorgt dat de bedrijfsopvolger bij het staken of de verkoop van de onderneming alsnog (een deel van) de ontvangen meerwaarde moet afrekenen. En wilt u een schenking doen aan uw andere kinderen? Leg dit direct schriftelijk vast of pas uw testament hierop aan. Zo voorkomt u discussie tussen u en uw kinderen of – na uw overlijden – tussen uw kinderen onderling.

Informeer uw adviseur zo veel als mogelijk over uw wensen, want hij of zij kan uw wensen omzetten in goede afspraken.

Maak heldere afspraken

Heeft u vervolgens afspraken gemaakt? Leg deze goed vast. Denk daarbij niet alleen aan de afspraken met de bedrijfsopvolger, maar óók aan de afspraken met de kinderen die het bedrijf niet overnemen. Zorg dat er geen twijfel kan ontstaan over de uitleg van afspraken. Steeds vaker zien wij dat bij afspraken een toelichting wordt gegeven. Als er vervolgens in de toekomst discussie ontstaat over de uitleg van de afspraken, dan kunnen u en uw kinderen op die toelichting terugvallen.

Betrek uw familie en voorkom verrassingen

De overdracht van het familiebedrijf kent een zakelijke kant, maar zeker ook een emotionele kant. Een deel van de spanning en emoties bij de overdracht van het familiebedrijf ontstaat door onbegrip en verrassingen bij de overige kinderen. Want waarom is er overgedragen voor zo’n lage prijs? En waarom kregen zij daar niets voor terug? Kies er daarom voor uw familie in een vroeg stadium bij uw plannen te betrekken. Zo creëert u begrip voor de bedrijfsovername door één van de kinderen. Ook kunnen de andere kinderen dan meedenken en hun wensen uiten. U kunt vervolgens direct inspelen op deze wensen en zo voorkomt u dat er later (tussen u en uw kinderen, of uw kinderen onderling) discussie ontstaat, met soms (dure) procedures tot gevolg.

Tot slot

Tot slot: wees niet bang advies te vragen. Uw bedrijfsadviseur, accountant en de notaris staan voor u klaar te helpen. Ook wij helpen u graag. Bij een verschil van mening over de bedrijfsoverdracht, maar ook in het voortraject denken wij met u mee over de juridische gevolgen van uw wensen en keuzes.

auteur:
Jolein Borst
T 038 4280077
info@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten