Waarmee kunnen we u helpen?

-

Rechter staat energiezuinige Upfall Shower toe

Xenz – Beterbad is producent van de Upfall Shower, een wellness-douchesysteem dat vergeleken met een gewone regendouche energiezuinig is. Doordat het warme water in het wellness-gedeelte van de douche via een filter en desinfectie systeem wordt gecirculeerd, wordt bespaard op water en gas. Voor vakantiepark Nieuw Leven Texel een uitkomst. De nieuwe vakantievilla’s van Nieuw Leven Texel zijn op energiegebied volledig zelfvoorzienend. Door de vakantievilla’s te voorzien van een Upfall Shower, kan Nieuw Leven Texel de gasten het comfort bieden van een gewone regendouche, zonder het zelfvoorzienende energiesysteem teveel te belasten.

Moet het water van het wellness gedeelte van drinkwater kwaliteit zijn?

Nadat de Upfall Showers bij Nieuw Leven Texel in gebruik waren genomen, heeft de inspecteur leefomgeving en transport (ILT), hier een stokje voor gestoken. ILT stelde zich op het standpunt dat het gehele systeem van de Upfall Shower deel uitmaakt van het collectieve leidingnet en het water dat uit de kop van het wellness gedeelte (de regendouche) komt, daarom van drinkwater kwaliteit moet zijn. Nieuw Leven Texel was het daar niet mee eens en heeft dit besluit van ILT aangevochten. Met succes.

Rechter staat de Upfall Shower toe

De rechter heeft geoordeeld dat ILT ten onrechte heeft opgetreden tegen het gebruik van de Upfall Shower. Daarbij heeft de rechter onder meer in aanmerking genomen dat de gasten duidelijk erover worden geïnformeerd dat het water dat uit het wellness gedeelte van de Upfall Shower komt, niet van drinkwaterkwaliteit is. Daarna kunnen de gasten bewust kiezen om alleen gebruik te maken van het conventionele gedeelte van de douche of ook gebruik te maken van het wellness gedeelte. Het systeem wordt telkens na gebruik schoongemaakt, tijdens het gebruik wordt het douchewater door het filteren en desinfecteren in kwaliteit verbeterd en om de drie minuten wordt het water geheel ververst. De Upfall Shower moet volgens de rechter worden vergeleken met een whirlpool-systeem dat ook een luxe voorziening is waarbij langere tijd gebruik wordt gemaakt van hetzelfde water. Net als bij een whirlpoolsysteem en een koffieapparaat dat is aangesloten op het collectieve waterleidingnet, geldt voor het wellness gedeelte van de Upfall Shower dat het water dat vanuit het collectieve leidingnet het apparaat instroomt, van drinkwaterkwaliteit moet zijn. Aan dat vereiste wordt voldaan en daarom is de rechter van oordeel dat de Upfall Shower niet in strijd is met de drinkwater wet- en regelgeving.

Zowel Nieuw Leven Texel als Xenz – Beterbad ziet deze uitspraak als een belangrijke overwinning die een stap in de goede richting van een energiezuinige samenleving mogelijk maakt.

Advocaten van Benthem Gratama stonden Nieuw Leven Texel en Xenz – Beterbad bij in deze kwestie.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten