Waarmee kunnen we u helpen?

-

€ 600 miljoen voor de sierteeltsector en delen van de voedingstuinbouw

In aansluiting op haar mededelingen in de Kamerbrief van 15 april jl. heeft Carola Schouten in haar Kamerbrief 8 mei 2020  nu bekend gemaakt hoe invulling wordt gegeven aan de aanvullende tegemoetkoming voor de sierteeltsector en delen van de voedingstuinbouw.  Lees hieronder of u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming en hoe dat voor u werkt.

Welke bedrijven komen in aanmerking?

De regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 geldt voor primaire ondernemingen in de sierteelt en primaire ondernemingen in de voedingstuinbouw. Niet alleen de telers hebben recht op tegemoetkoming, maar ook groothandelsondernemingen en gespecialiseerde wegtransporteurs vallen onder de groep. Op de website van RVO ziet u precies voor welke ondernemers deze tegemoetkoming bedoeld is.

Wanneer komt u in aanmerking?

Heeft u in de periode van 12 maart tot en met 11 juni 2020 meer dan 30% verlies van omzet of bruto winst door alle coronamaatregelen ten opzichte van de gemiddelde omzet in dezelfde periode van 2017 t/m 2019, dan komt u eenmalig in aanmerking voor de tegemoetkoming. Het totaal beschikbare budget is € 600 miljoen. Als dat op is, krijgen de aanvragers een gelijk percentage minder vergoed.

Onderstaande tabel geeft de maxima aan tegemoetkoming per bedrijf aan

tabel maxima

 

De tegemoetkoming is verder alleen bedoeld voor bedrijven die niet in een faillissement zitten.

Voorschot op de tegemoetkoming

U kunt de tegemoetkoming van 7 mei t/m 4 juni 2020 digitaal aanvragen op mijn.rvo.nl. Na indiening ontvangt u binnen 5 werkdagen een voorschot ter hoogte van de helft van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt achteraf verrekend met de definitieve tegemoetkoming. U zult hier uiteraard bewijsmiddelen voor ter beschikking moeten stellen. Meer informatie over de aanvraagprocedure vindt u op de website van de RVO.

Fritesaardappelen

Voor telers van fritesaardappelen ligt de regeling iets anders. Kort gezegd komen alleen die telers in aanmerking die nog fritesaardappelen in de opslag hebben liggen van seizoen 2019, die niet meer verwerkt gaan worden tot frites of verkocht kunnen worden aan groot- en detailhandel. Zij ontvangen een vergoeding van maximaal € 0.06 per kilo fritesaardappelen. Ook voor deze tegemoetkoming geldt dat u eerst binnen 5 werkdagen een voorschot van 30% van de tegemoetkoming ontvangt. Tevens zijn hier natuurlijk bewijsmiddelen als weegbonnen en facturen van bijzonder belang. Ook hierover informeert de website van de RVO gedetailleerd.

Contact?

Loopt u tegen problemen aan bij de aanvraag of vaststelling van de tegemoetkoming dan kunnen de specialisten in ons agrarisch team u adviseren. Neemt u in dat geval contact op. Telefonisch kan uiteraard ook op 038 428 00 77.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten