Waarmee kunnen we u helpen?

-

Aanbestedingswet vooruitblik 2016

aanbestedingswet vooruitblik 2016 header

De Aanbestedingswet 2012 wordt in 2016 geactualiseerd. Het wetsvoorstel tot wijziging van de Aanbestedingswet 2012 is op 29 oktober jl. bij de Tweede Kamer aangeboden. Het wetsvoorstel bevat wijzigingen die voortvloeien uit de evaluatie van de Aanbestedingswet 2012 en de implementatie van de Europese Richtlijnen uit 2014.

Wat zijn nu de belangrijkste aanpassingen?

  • Elektronisch aanbesteden wordt vanaf 1 juli 2017 verplicht.
  • De aanbestedende dienst kan gedurende de aanbestedingsprocedure al bewijsstukken opvragen (artikel 2:101 nieuw).
  • Codificatie van rechtspraak op het gebied van de wezenlijke wijziging (artikel 2.163a t/m 2.163g nieuw). De hoofdregel is dat er bij een wezenlijke wijziging van de opdracht opnieuw moet worden aanbesteed. De wet bevat echter ook vele uitzonderingen op deze hoofdregel zodat er wel sprake is van flexibiliteit. Voorbeelden hiervan zijn herzieningsclausules, het verstrekken van aanvullende opdrachten en het wijzigen van de contractpartner bij herstructurering van de onderneming;
  • Uitbreiding van uitsluitingsgronden, zoals bijvoorbeeld uitsluiting op basis van past performance;
  • Aanpassing geschiktheidseis: als er een omzeteis wordt gesteld dan mag er twee keer de opdrachtwaarde worden gevraagd (dit was 3 keer).
  • De Nota van Inlichtingen moet 10 dagen voor de inschrijving worden verstrekt (dit was 6 dagen).
  • Aanpassing van het gunningscriterium in beste prijs/kwaliteit of laagste prijs of levenscycluskosten.

De overheid gaat in 2016 vooral inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van aanbestedingen. Uit de evaluatie van de aanbestedingswet 2012 komt met name naar voren dat de wet voldoet, maar dat de uitvoering en toepassing in de praktijk niet altijd goed verloopt.

Contact opnemen?

Heleen s'Jacob

Heleen s’Jacob

Heeft u nog vragen over deze en/of andere onderwerpen op het gebied van aanbestedingsrecht? Neem dan gerust contact op met mr. H.N. (Heleen)  s’Jacob of schrijf u in voor de Nieuwsbrief Aanbestedingsrecht:

Aanmelden Nieuwsbrief

 

Auteur: mr. H.N. (Heleen) s’Jacob
T: 038 428 00 71
E: hnsjacob@benthemgratama.nl

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten