Waarmee kunnen we u helpen?

-

Wet flexibel werken | Wat zijn de veranderingen?

wet flexibel werken wat zijn de veranderingen

Op 1 januari 2016 treedt de ‘Wet flexibel werken’ in werking. Deze wet heeft tot doel flexibel werken te bevorderen door thuis werken en werken op voor de werknemer gunstige tijden te stimuleren. Daartoe wordt de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) aangepast.

Op dit moment kan een werknemer op grond van de WAA al om een aanpassing van de arbeidsduur verzoeken. Dit wil zeggen dat een werknemer kan verzoeken om een vermindering of vermeerdering van het aantal werkuren per week. Het verzoek kan worden gedaan door de werknemer die tenminste 1 jaar werkzaam is bij zijn/haar werkgever.

Wijziging per 1 januari 2016 | arbeidsplaats en/of werktijd

Per 1 januari 2016 kan een werknemer, naast aanpassing van de arbeidsduur, ook verzoeken om een aanpassing van zijn arbeidsplaats en/of werktijd. De nieuwe wet maakt het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit huis te werken en/of op andere tijdstippen.

Vereisten voor verzoek tot aanpassing door werknemer

Het verzoek kan worden gedaan indien de werknemer ten minste 26 weken voorafgaand aan het beoogde tijdstip van de wijziging in dienst is bij de werkgever. Dit geldt zowel voor het verzoek om aanpassing van de arbeidsduur als voor het verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats en werktijd.

Daarnaast moet het verzoek ten minste twee maanden voor het beoogde tijdstip van de wijziging schriftelijk worden ingediend bij de werkgever. In dit schriftelijke verzoek moet de gewenste ingangsdatum worden vermeld evenals de gewenste omvang van de arbeidsduur, de gewenste arbeidsplaats en/of de gewenste spreiding van de werktijd.

Tot slot mag een dergelijk verzoek tot aanpassing slechts eenmaal per jaar worden gedaan.

Overleg en motivering vereist voor werkgever?

De werkgever is verplicht om, voordat een besluit wordt genomen, overleg te hebben met de werknemer over zijn/haar verzoek. Indien de werkgever het verzoek afwijst dient wederom overleg plaats te vinden met de werknemer.

Anders dan bij een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur en/of werktijd, hoeft een werkgever bij de afwijzing van een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats niet aan te tonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen die zich tegen inwilliging van het verzoek verzetten. Dit betekent dat een afwijzing van het verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats met minder motiveringsvereisten is omkleed.

NB: het bovenstaande is niet van toepassing op werkgevers met minder dan 10 werknemers. Deze werknemers hebben het recht op aanpassing niet.

Wilt u op de hoogte blijven?

Middels een speciale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht.

Meld u hier aan!

Heeft u over deze of andere onderwerpen vragen of wilt u advies?. Neem dan gerust eens contact op met één van onze specialisten arbeidsrecht. Zij helpen u graag verder.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten