Waarmee kunnen we u helpen?

-

Valt smaak ook onder het auteursrecht?

heksenkaas headerIn onze eerdere berichtgeving over het auteursrecht spraken wij over films, foto’s, tekeningen, verslagen, websites e.d. waar auteursrecht op kan rusten. Dit zijn allemaal tastbare werken, werken die zintuiglijk waarneembaar zijn met de ogen of de oren. Hierbij is het niet de bedoeling dat anderen het zomaar kopiëren. Maar hoe zit het eigenlijk met smaak? Is smaak ook auteursrechtelijk beschermd? Tot nu toe was dat niet echt duidelijk.

De unieke smaak van Heksenkaas | Valt hierover te twisten?

Het product Heksenkaas, een smeerdip met roomkaas, is in een paar jaar uitgegroeid tot een groot succes en is inmiddels in bijna elke supermarkt wel te vinden. De concurrentie bleef door dit grote succes natuurlijk niet achter. Vergelijkbare smeerdips kwamen de supermarkten binnen, zoals Magic Cheese van de European Food Company en Witte Wievenkaas van Smilde Foods. Levola trok aan de bel en stelde dat de unieke smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd is en anderen deze smaak niet zomaar mogen kopiëren. Wat oordeelt de rechter?

De rechtbank Den Haag heeft eerder dit jaar (13 januari 2015) in een kort geding van de producent van Heksenkaas (Levola) geoordeeld dat de smaak van Heksenkaas door het auteursrecht wordt beschermd. Levola stelde dat de smaak van Heksenkaas één-op-één is nagebootst door de producent van Magic Cheese, en dus inbreuk zou maken op haar auteursrecht. De rechter heeft in deze procedure een voorlopig oordeel gegeven. Er volgt nog een bodemprocedure bij de rechtbank.

De rechtbank Gelderland oordeelde echter in de zaak (10 juni 2015) tussen de producenten van Heksenkaas en Witte Wievenkaas dat de smaak van Heksenkaas niet per definitie auteursrechtelijk beschermd kan worden. Levola heeft de feitelijke beschrijving van de elementen van de smaak van Heksenkaas nagelaten, waardoor de vordering is afgewezen. Levola zal de smaak van Heksenkaas dus duidelijk moeten beschrijven om meer voet aan de grond te krijgen… Wordt dus vervolgd!

Inbreuk op auteursrecht

Er is pas sprake van inbreuk op het auteursrecht als de elementen van de smaak van (in dit geval) Heksenkaas gespecificeerd zijn. De smaak is dus pas beschermd als de smaak oorspronkelijk is en feitelijk beschreven. Bij deze beschrijving gaat het niet om een opsomming van de ingrediënten, maar om de daadwerkelijke smaak die men uiteindelijk waarneemt met de smaakzintuigen. Dat blijft een lastige (subjectieve) zaak en dus zeker juridisch lastig te voorspellen.

Contact opnemen?

Heeft u vragen over intellectuele eigendomsrechten, zoals het auteursrecht? Neem vooral eens contact op met onze specialisten op het gebied van Intellectueel Eigendomsrecht. Zij helpen u graag verder.

Bert van der Kolk

 

Auteur: mr. A.J. (Bert) van der Kolk
T: 038 428 00 89
E: ajvanderkolk@benthemgratama.nl

 

Gerelateerd artikel:
Auteursrecht: origineel werk beschermd?
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten