Waarmee kunnen we u helpen?

-

Een executoriale titel, wat houdt dit in?

Executoriale titel: In naam des Konings!

Juridische taal is vaak wat ouderwets en is daardoor soms lastig te begrijpen. Wat betekent bijvoorbeeld ‘een executoriale titel’?

Executoriale titel en tenuitvoerlegging

Een executoriale titel is een origineel document dat de deurwaarder nodig heeft om tot tenuitvoerlegging van dat document over te gaan. Denk bij zo’n document bijvoorbeeld aan een vonnis (of een beschikking) waarop de aanhef ‘in naam des Konings’ staat vermeld. Dit wordt ook wel een grosse genoemd. Met zo’n originele grosse in de hand kan de deurwaarder het vonnis ten uitvoer leggen. Als het bijvoorbeeld om een geldvordering gaat, kan de deurwaarder met deze grosse over gaan tot het leggen van executoriaal beslag nadat dit vonnis is uitgereikt (dit wordt ‘betekenen’ genoemd) aan de veroordeelde partij.

‘In naam van de Koning’

Tot 30 april 2013 werd er nog gebruik gemaakt van de aanhef ‘in naam der Koningin’. Met het aantreden van Koning Willem-Alexander is dit gewijzigd in de aanhef ‘in naam des Konings’. Uit de Staatscourant van 15 december 2014 blijkt dat die term naar alle waarschijnlijkheid in een modern jasje wordt gegoten. Het voornemen is namelijk om de aanhef ‘in naam des Konings’ te veranderen in ‘in naam van de Koning’. Dit heeft geen gevolgen voor documenten met de oude aanhef.

‘In naam van de Koning’, dat klinkt toch meer eigentijds!

Contact opnemen?

Heeft u vragen over deze of andere onderwerpen? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2014-541.html
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten