Waarmee kunnen we u helpen?

-

Mag je contante betaling weigeren?

100 euro header 2

Je ziet het regelmatig op de deur van winkels: een sticker met daarop een afbeelding van een briefje van 100 euro met een kruis erdoor heen. Onder de sticker staat vermeld dat briefjes van 100 euro of hoger niet worden geaccepteerd. Maar mag dat eigenlijk wel?

De rechtbank Oost-Brabant heeft deze vraag enige tijd geleden beantwoord. In die kwestie vorderde een partij betaling van facturen van in totaal circa € 25.000. De schuldenaar wilde wel betalen, echter alleen contant. Dat werd geweigerd, onder andere omdat dit volgens de partij in kwestie uit het oogpunt van veiligheid niet wenselijk was.

Wat oordeelt de rechter?

De uitspraak van de rechtbank is helder en duidelijk. Contant geld is een wettig betaalmiddel. Het staat iedereen dan ook vrij om zijn of haar schuld door middel van contante betaling te voldoen. Partijen kunnen daarover andere afspraken maken, bijvoorbeeld dat de vordering alleen via girale betaling kan worden voldaan. In deze kwestie was zo’n afspraak niet gemaakt.

Voorkom problemen, maak goede afspraken over wijze van betalen

Wilt u niet dat er contant wordt betaald? Zorg dan dat u tijdig met uw wederpartij afspreekt op welke wijze betaling moet plaatsvinden.biljetten-niet-geaccepteerd

En de weigering van briefjes van 100 in de winkel? Dat mag. De winkel geeft immers aan, voordat u iets koopt, dat zij bepaalde biljetten weigert. Door iets te kopen, stemt u hier mee in. Wilt u toch met  100 euro betalen, dan zult u geld moeten wisselen of een andere winkel kunnen opzoeken.

Contact opnemen?

Heeft u vragen over deze of andere onderwerpen? Neem gerust contact met ons op.

Auteur: mr. M.A. (Martijn) Kerkdijk
T: 038  – 428 00 88
E: makerkdijk@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten