Waarmee kunnen we u helpen?

-

Verantwoord een eenmanszaak opstarten?

Een ex-ondernemer (eenmanszaak) was niet meer in staat zijn schulden te voldoen en verzocht de rechtbank om toelating tot de Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Het verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Na het instellen van hoger beroep werd het verzoek ook door het Hof afgewezen. Wat waren onder andere redenen voor afwijzing?

Business DebtDe motivatie van het Hof

De ex-ondernemer had erkend – en dat was ook gebleken – dat hij onvoldoende kennis bezat over het ondernemerschap. Daarbij had hij geen ondernemersplan laten opstellen. Toch was hij zijn eigen bedrijf gestart. Dit getuigt van onvoldoende verantwoord ondernemerschap omdat het duidelijk had moeten zijn dat hij op die manier een onverantwoord groot financieel risico nam. De ex-ondernemer had ook geen enkel inzicht in het financiële reilen en zeilen van zijn onderneming. Zo stelde hij ook geen jaarrekeningen of andere stukken op waaruit zijn financiële situatie bleek. Als hij dat wel had gedaan, dan zou tijdig duidelijk geworden zijn wat het verloop van de schuldenlast was. Kortom, er was onder andere geen sprake van verantwoord ondernemen èn de zakelijke schulden waren niet te goeder trouw ontstaan.

Laat een ondernemersplan opstellen

Wilt u verantwoord een eenmanszaak opstarten, laat dan altijd een ondernemersplan opstellen en houd een financiële administratie bij. Mocht  – geheel onverhoopt – toelating tot de Wsnp worden gevraagd, dan kan het verzoek tot toelating  tot de Wsnp om bovengenoemde redenen in ieder geval niet worden afgewezen.

Auteur: H. (Harriët) Janmaat (bewindvoerder Wsnp)
T: 038 428 00 73
E: hjanmaat@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten