Waarmee kunnen we u helpen?

-

Tijdelijk loket bij het Kifid voor klachten over rentederivaten

rentederivaten

Enige tijd geleden kon u op deze website een artikel lezen over de risico’s van renteswaps. Vanwege de aanhoudende discussie heeft ook het Ministerie van Financiën aandacht besteed aan dit onderwerp. Banken zijn op dit moment ruim 17.000 rentederivatencontracten, die uitstaan bij niet-professionele MKB-ondernemingen, aan het herbeoordelen. Dit vindt plaats onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarnaast zijn het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), de Nederlandse banken en MKB-organisaties overeengekomen dat er tijdelijk een specifiek loket bij het Kifid moet worden ingericht waar klanten met klachten over rentederivaten terecht kunnen. Voorwaarde daarbij is wel dat de bank en de klant eerst samen naar de klacht hebben gekeken en de interne klachtenprocedure bij de bank is doorlopen. Banken en MKB-organisaties ondersteunen het initiatief , wat van belang is omdat de betrokken partijen moeten instemmen met de bindendheid van de uitspraken van het Kifid. Het is de verwachting dat het loket dit najaar zal worden opengesteld.

De procedure bij het Kifid

Een procedure bij het Kifid is een relatief eenvoudige wijze om een juridisch geschil met een bank te laten beoordelen. De procedure kan op korte termijn plaatsvinden, de procedure is laagdrempelig en de kosten zijn zeer beperkt. Het Kifid brengt gemiddeld circa € 50 tot € 100,- in rekening voor een procedure bij de Geschillencommissie. Daar komen de eventuele kosten van een advocaat of juridisch adviseur nog bij.

Dat het Kifid een rol gaat spelen in de behandeling van klachten over rentederivaten is wellicht een voorbode van een nieuwe ontwikkeling. De minister van Financiën heeft aangekondigd dat de mogelijkheid van een bredere toegang tot het Kifid voor kleinzakelijke klanten zal worden onderzocht.

Contact opnemen

Meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur: mr. M.A. (Martijn) Kerkdijk
E: makerkdijk@benthemgratama.nl
T: 038 – 428 00 88

 

 

Gerelateerde artikelen:

Renteswaps een financiële strop?

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten