Waarmee kunnen we u helpen?

-

Wet hervorming kindregelingen kan consequenties hebben voor de alimentatie

kindregelingen

De Eerste Kamer heeft de Wet hervorming kindregelingen aangenomen, welke per 1 januari 2015 in werking zal treden. De wet zal een grote verandering teweegbrengen, omdat een groot aantal kindregelingen zal komen te vervallen.

Aantal kindregelingen wordt gereduceerd

Het aantal kindregelingen wordt namelijk substantieel teruggebracht van 11 naar 5 regelingen. Wat blijft bestaan is:

  • de kinderbijslag;
  • het kindgebonden budget;
  •  de combinatiekorting;
  • de kinderopvangtoeslag;  en
  • de regeling voor gratis schoolboeken.

Er verdwijnen dus ook een aantal regelingen, zoals de alleenstaande ouderkorting en diverse toeslagen. Ook het fiscaal voordeel inzake de ‘aftrek buitengewone uitgaven kinderen’ verdwijnt. Dit fiscaal voordeel is nu verdisconteerd in de berekening van de draagkracht van de alimentatiebetaler. Dit verhoogt die draagkracht, zodat er meer alimentatie betaald kan worden. Op het moment dat dit fiscale voordeel verdwijnt, dient de alimentatiebetaler hetzelfde bedrag te betalen, terwijl  hij minder inkomsten heeft.

Hoe weet ik of de nieuwe wet ook voor mijn situatie consequenties heeft?

Het is maar de vraag of deze wijziging in het fiscale systeem geldt als een wijziging van omstandigheden op basis waarvan de te betalen alimentatie gewijzigd kan worden. Maar het heeft zeker zin om uw situatie door te laten rekenen en te evalueren om te bezien of die nieuwe Wet hervorming kindregelingen consequenties voor u heeft en of er mogelijkheden zijn om uw situatie aan te passen.

Onze familierechtadvocaten, mr. K.H.P. Selcraig en mr. M.D. Dorresteijn, geven u graag advies.

 

 

 

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten