Waarmee kunnen we u helpen?

-

Ouderlijk gezag digitaal wijzigen

Sinds kort is het mogelijk om het gezamenlijk ouderlijk gezag over een kind via de website van de rechtspraak te regelen. Met behulp van het DigiD kunt u dit nu op elk gewenst moment zelf wijzigen. Voor alle drukke ouders is dit een praktische tool.

Wanneer moet u het ouderlijk gezag regelen?

Wordt een kind binnen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap geboren, dan wordt het ouderlijk gezag in de regel automatisch bij de beide ouders neergelegd. Deze ouders hoeven geen actie te ondernemen. Voor samenwoners geldt dat niet. Na de geboorte van het kind ligt het ouderlijk gezag van rechtswege (dat wil zeggen automatisch) bij de moeder. Willen beide ouders het juridisch zeggenschap over hun kind organiseren, dan kunnen zij dit nu eenvoudig vastleggen.

Hoe werkt het wijzigen van het ouderlijk gezag?

Beide ouders loggen met hun DigiD in op de website van de rechtspraak. U hebt het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind nodig bij het invullen van het formulier. Na het invullen van het formulier wordt uw aanvraag verwerkt. U ontvangt binnen twee weken per post een uittreksel uit het Gezagregister inzake uw aanvraag tot gezamenlijk gezag op het adres waar het kind staat ingeschreven.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten