Waarmee kunnen we u helpen?

-

Pre-pack experiment leidt tot wetsvoorstel “beoogd curator”

In de afgelopen tijd heeft de zogenaamde “pre-pack” veel aandacht gekregen. Pre-pack is een vóór het faillissement voorbereide activatransactie die direct na het uitspreken van het faillissement ook wordt geëffectueerd. De gedachte achter een pre-pack is het voorkomen van zoveel mogelijk waardeverlies van de onderneming. In de praktijk zijn de eerste ervaringen opgedaan met deze constructie, zoals bijvoorbeeld bij de Schoenreus, Harense Smid, Moes Bouw B.V., Marlies Dekkers en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Stille curator behartigt belangen van crediteuren

De onderneming die voorziet dat zij binnen afzienbare tijd haar faillissement zal moeten aanvragen, kan dat aan de rechtbank meedelen en kan de rechtbank vragen alvast aan te geven wie zij op dat moment als curator zal aanstellen en als rechter-commissaris zal benoemen. Vervolgens wordt deze beoogde curator (ook wel stille curator genoemd) benaderd en dient hij de belangen van de crediteuren van de onderneming te behartigen.

Sector positief over pre-pack

In de praktijk wordt de pre-pack en het benoemen van een stille curator positief ontvangen. Ondanks deze positieve ervaringen, werken niet alle rechtbanken mee aan dit experiment, voornamelijk vanwege het ontbreken van een wettelijke basis. Gezien de vele positieve signalen uit de sector wil Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de wet zo snel mogelijk aanpassen. Opstelten heeft inmiddels een wetsvoorstel opgesteld dat op dit moment voor commentaar ter inzage ligt. Na een consultatiefase van 3 maanden gaat het voorstel met eventuele wijzigingen naar de Raad van State. Nog voor de zomer van 2014 moet het voorstel bij de Tweede Kamer liggen.

Wettelijk kader ontbreekt nog

Overigens zijn er ook kritische geluiden met betrekking tot de pre-pack. Zoals gezegd, ontbreekt een wettelijke basis. Daarnaast kan de vraag worden gesteld of de pre-pack voor elke onderneming geschikt is. Bovendien is ook niet duidelijk of een onderneming “recht” heeft op pre-pack. Tenslotte geldt dat er op dit moment nog geen afspraken of richtlijnen zijn waaraan de betrokken partijen zich moeten houden.

Contact

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van de advocaten van de sectie ondernemingsrecht.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten