Waarmee kunnen we u helpen?

-

1 januari 2015 | Wettelijke rente omlaag van 3% naar 2%

De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ingestemd met een verlaging van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties van 3 naar 2 procent. Het besluit gaat in op 1 januari 2015.”

Persbericht ministerraad 7 november 2014

Wat is wettelijke rente?

De wettelijke rente is een soort schadevergoeding: het is de rente die de schuldenaar moet betalen als hij niet binnen de overeengekomen termijn betaalt. De wettelijke rente kent 2 soorten:

  • Wettelijke rente voor handelstransacties (tussen ondernemingen of tussen overheidsinstanties en ondernemingen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dealer die bedrijfsauto’s verkoopt aan een koeriersbedrijf. Het koeriersbedrijf kan niet voldoen aan de betaaltermijn, en zal wettelijke rente moeten betalen aan de dealer.
  • Wettelijke rente voor niet-handelstransacties (tussen particulieren en ondernemingen/overheidsinstanties), ook wel consumententransacties. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een consument die een auto op afbetaling koopt bij een autodealer en niet kan voldoen aan de betaaltermijn, waardoor wettelijke rente in rekening gebracht wordt.

De verlaging van de wettelijke rente geldt voor de niet-handelstransacties.

Contact opnemen?

Heeft u vragen over deze of andere onderwerpen? Neem dan contact met ons op.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten